Imaging Radar
Sneak Peak
25 April, 2024 by
Imaging Radar
Securify AB, Richard Ankarman

Securify ställer ut på TrygghetNU den 25:e April och kommer visa nästa generations radar för GDPR-vänlig övervakning.

Securify har sedan starten 2014 introducerat innovativ teknik anpassat till perimeterövervakning. Det är ingen överdrift att säga att Securify är en av pionjärerna i Europa på kompakt övervakningsradar för kommersiella slutanvändare. Under decenniet som Securify varit verksamma så har vi kontinuerligt introducerat ny teknologi och utvecklat vårt erbjudande. 

Samarbetet med Sensrad etablerades redan innan Sensrad var bildat. Vi insåg att något spännande var på väg att hända inom radarteknologi, när vi i slutet and 2020 fick nys på Arbe Robotics, ett Israeliskt bolag med ett spännande patent på ett chipset for radarsensorer anpassat till fordonsindustrin.  

Februari 2021 fick vi till en kontakt med deras Svenska utvecklingspartner, Qamcom i Göteborg. Vi brukar vara lite väl tidigt i produkt livscykeln, men detta var mycket tidigt. Men vi har alltid strävat efter att planera långsiktigt, och med de egenskaper som Arbes chipset bestod osv, så tänkte vi, ”den som väntar på något gott, väntar alltid för länge”. 

Nu så äntligen, våren 2024 börjar det dra ihop sig. Av de två modeller, Hugin och Munin, som Sensrad kommer lansera så är vi inriktade på Munin, den modell som anpassas till fasta installationer. För en fängslande introduktion till vår teknologipartner Sensrad AB se denna video: Unlocking the fourth dimension


Munin är en 4D bildradar (imaging radar) med ett flertal egenskaper som innebär att vi med fog kan kategorisera den som Nästa Generations Radar. Munin har en unik antennpanel med 48x48 antenner som innebär att dess radar lober på sätt och viss påminner om en LiDAR med med fördelen av att det är en radar (mikrovågor isf ljus). Munin kan tack vare mängnden mikrovågor (radarlober) hålla isär för- och bakgrund och med hög precision, detektera, klassificera och spåra objekt, även segmentera objekt som befinner sig i absolut närhet av varandra. Det stannar inte där. Munin har även en förmåga som i vissa användningsfall, är en akilleshäl, och det är att radar detekterar rörelser. Visst, det gör Munin, men Munin kan även detektera stillastående objekt, i kamera-sammahang kallat loitering eller dwelling.

Angående detta med GDPR och personövervakning:
Även om Munin kategoriseras som högupplöst så är det ett relativt begrepp. En kamera är t.ex. mer högupplöst och samlar därmed in personuppgifter vilket innebär att en övervakningskamera på allmän plats förutsätter tillstång för personövervakning. 
Likadant är det med en värmekamera, även om en värmekamera inte har samma detaljrikedom som en högupplöst färgkamera så är bilden tillräckligt bra för att individer skall kunna kännas igen och identifieras. LiDAR, ja vi som så många andra i säkerhetsbranschen blev överraskade av IMY’s rapports februari 2024, som slog fast att LiDAR med sin höga upplösning och detaljrikedom kunde anses, på liknande sätt som värmekameror, för att känna igen och identifiera individer.



Munin kommer lanseras senare under 2024 men vi söker radan nu intresserade pilotkunder.

Läs mer här:
https://www.securify.se/munin

Se mer hur radarn presterar här:
Munin in cemetary
Munin in refinery

Imaging Radar
Securify AB, Richard Ankarman 25 April, 2024
Share this post
Labels
Archive